Papryka konserwowa
Bardzo lubimy paprykę. Najlepiej na surowo, upieczoną lub uduszoną z dodatkiem mięska. Ale jak przychodzi zima to świetnie sprawdza się właśnie taka papryka "ze słoika". Sezon na paprykę trwa więc koniecznie trzeba coś z niej przygotować. Dziś najbardziej klasyczna wersja papryki - konserwowa/marynowana. Zapraszamy!
papryka
gorczyca - pół łyżeczki na słoik
olej - 1 łyżka na słoik
Zalewa
2,5 l. wody
0,5 l. octu
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
Paprykę umyć, oczyścić z ziaren, pokroić na ćwiartki lub mniejsze części. Blanszować przez ok. 2 minuty. Następnie delikatnie poukładać w słoikach.
Do każdego słoika wsypać gorczycę. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewać paprykę w słoikach.Do każdego słoika wlać jeszcze po 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez ok. 10 minut.
papryka
gorczyca - pół łyżeczki na słoik
olej - 1 łyżka na słoik
Zalewa
2,5 l. wody
0,5 l. octu
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
Paprykę umyć, oczyścić z ziaren, pokroić na ćwiartki lub mniejsze części. Blanszować przez ok. 2 minuty. Następnie delikatnie poukładać w słoikach.
Do każdego słoika wsypać gorczycę. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewać paprykę w słoikach.Do każdego słoika wlać jeszcze po 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz