Szarlotka królewska
Uwielbiamy ten rodzaj szarlotki. Jest pyszna, orzeźwiająca, bo z lodówki, a bita śmietana po prostu rozpływa się w ustach. Kiedyś robiłam bitą śmietanę z galaretką, ale jak dla mnie ma wtedy taki sztuczny smak. Usztywniam ją teraz dodatkiem samej żelatyny. Najlepsza jest na drugi dzień, aż smaki się przegryzą.
Biszkopt
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
jabłka uprażone
1 galaretka
350 ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie biszkoptu - białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, proszek i wodę. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
Jabłka uprażyć na patelni tak, aby się całkiem rozpadły. Wsypać do nich galaretkę i jeszcze chwilę gotować. Gorące jabłka wyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego!
* to jest porcja na mniejszą blachę niż standardowa - moja miała 20/26 cm.
Biszkopt
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
jabłka uprażone
1 galaretka
350 ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie biszkoptu - białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, proszek i wodę. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
Jabłka uprażyć na patelni tak, aby się całkiem rozpadły. Wsypać do nich galaretkę i jeszcze chwilę gotować. Gorące jabłka wyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego!
* to jest porcja na mniejszą blachę niż standardowa - moja miała 20/26 cm.
Wygląda niezwykle kusząco i z pewnością smakuje wyśmienicie. Faktycznie, królewska szarlotka. Kolejny przepis, który zapisuję sobie do natychmiastowego wykonania. :) Zerknęłam też w inne przepisy i już obserwuję. :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Zachęcam do odwiedzin, fajnych przepisów będzie jeszcze sporo :)
UsuńSzarlotki uwielbiam, na ciepło, z lodami, bitą śmietaną i masą cynamonu. Takie klasyczne najlepsze, ale Twoja wygląda naprawdę niczego sobie ;)
OdpowiedzUsuńWszystkie szarlotki są pyszne :)
UsuńIle jablek?
OdpowiedzUsuńNie podawałam ilości, bo zależy ile mamy, ja miałam 2 słoiki już uprażonych, jeśli masz więcej to warstwa jabłkowa będzie po prostu wyższa :)
Usuńwygląda pięknie! Dla mnie to chyba jednak zbyt wysoki poziom. Nigdy w życiu nie wyszedł mi żaden biszkopt. pozostaje robienie babeczek ;/
OdpowiedzUsuńTo trzeba próbować do skutku, mi kiedyś też nie wychodziły, dużo zależy od piekarnika. Wierzę, że i Tobie się uda :)
Usuń