Buraczki z papryką
To nasza ulubiona sałatka z buraczków na zimę. Bardzo lubimy buraczki na ciepło, ale takie z papryką i cebulą też nam bardzo posmakowały. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Zachęcamy do spróbowania!
3 kg buraków ćwikłowych
1/2 kg papryki
1/2 kg cebuli
Zalewa:
1,5 szklanki octu
2 szklanki wody
1 szklanka oleju
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
Buraczki ugotować i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę lub wąskie paski.
Zalewę zagotować. Dodać do niej paprykę i cebulę i gotować, aż papryka nieco zmięknie. Dodać buraczki i jeszcze chwilkę pogotować. Gorące nakładać do słoików. Zapasteryzować. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz