Ananasowiec
Dzisiaj przepis na pyszne ciasto z ananasem i dodatkiem kokosa. Lekkie i winne w smaku, świetne na nadchodzące święta. Jeśli ktoś lubi ananasy (jak ja) to ciasto będzie idealne. Polecam serdecznie!
Biszkopt:
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ananasowy:
4 żółtka
1 szklanka mleka
1 szklanka soku ananasowego
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
kilka plastrów pokrojonego drobno ananasa
Placek kokosowy:
4 białka
1/2 szklanki cukru pudru
100 g. wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Biszkopt: białka z cukrem ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku, a następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Krem ananasowy: sok z ananasów i masło zagotować. Żółtka, mleko, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i dodać do gorącego soku. Dokładnie mieszać, aż krem zgęstnieje.
Placek kokosowy: białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Piec około 20 minut w 200 stopniach, aż placek się zrumieni.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć gorący krem ananasowy, na nim rozłożyć pokrojone w drobne kawałki ananasy, a jak ostygnie położyć na krem z ananasami placek kokosowy. Smacznego!
* placek kokosowy można posypać po wierzchu cukrem pudrem, cukier wchłonie nadmiar wilgoci.
Biszkopt:
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ananasowy:
4 żółtka
1 szklanka mleka
1 szklanka soku ananasowego
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
kilka plastrów pokrojonego drobno ananasa
Placek kokosowy:
4 białka
1/2 szklanki cukru pudru
100 g. wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Biszkopt: białka z cukrem ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku, a następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Krem ananasowy: sok z ananasów i masło zagotować. Żółtka, mleko, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i dodać do gorącego soku. Dokładnie mieszać, aż krem zgęstnieje.
Placek kokosowy: białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Piec około 20 minut w 200 stopniach, aż placek się zrumieni.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć gorący krem ananasowy, na nim rozłożyć pokrojone w drobne kawałki ananasy, a jak ostygnie położyć na krem z ananasami placek kokosowy. Smacznego!
* placek kokosowy można posypać po wierzchu cukrem pudrem, cukier wchłonie nadmiar wilgoci.
O jejku! Wygląda obłędnie i podejrzewam, że tak samo smakuje. Dodaje do ulubionych i na pewno wykorzystam w święta.
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba wypróbować! U nas gości cyklicznie co jakiś czas i jeszcze nam się nie znudziło :)
UsuńWygląda smacznie i na pewno tak samo smakuje :-)
OdpowiedzUsuńJak wygląda tak i smakuje :) Polecam!
UsuńNie mogliśmy doczekać się kolejnego wpisu :) a ciasto .... Wygląda bajecznie :) świetna propozycja !:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że na mnie czekaliście :)
UsuńNigdy nie jadłam ciasta z ananasem :)
OdpowiedzUsuńOj, to trzeba szybko nadrobić :)
Usuń