Pierniczki dla alergików

Świetne pierniczki, doskonałe dla alergików, bo bez mleka i białka jaja (można pominąć całe jajko jeśli jest taka potrzeba). Super przygotowuje się je z dziećmi, największa frajdą jest oczywiście wycinanie kształtów. Same pierniczki są miękkie po upieczeniu, później robią się twarde, a potem znów miękną. Nasze niestety nie przetrwały długo, nawet nie zdążyliśmy ich udekorować, a już ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie przed świętami!


1/4 szklanki miodu ( u mnie gryczany)
5 łyżek margaryny bezmlecznej
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao



Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm.Wycinać pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.

Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją by znów zrobić się miękkie. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Najlepiej pomaga się mamie :)

Pierniczki w trakcie wycinania

A tu gotowe, upieczone, czekające na lukrowanie
i polukrowane 


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger