Pierniczki dla alergików
Świetne pierniczki, doskonałe dla alergików, bo bez mleka i białka jaja (można pominąć całe jajko jeśli jest taka potrzeba). Super przygotowuje się je z dziećmi, największa frajdą jest oczywiście wycinanie kształtów. Same pierniczki są miękkie po upieczeniu, później robią się twarde, a potem znów miękną. Nasze niestety nie przetrwały długo, nawet nie zdążyliśmy ich udekorować, a już ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie przed świętami!
1/4 szklanki miodu ( u mnie gryczany)
5 łyżek margaryny bezmlecznej
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm.Wycinać pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.
Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją by znów zrobić się miękkie. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
1/4 szklanki miodu ( u mnie gryczany)
5 łyżek margaryny bezmlecznej
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm.Wycinać pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.
Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją by znów zrobić się miękkie. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Najlepiej pomaga się mamie :) |
Pierniczki w trakcie wycinania |
A tu gotowe, upieczone, czekające na lukrowanie |
i polukrowane |
pychaaaa
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRównież piekłam pierniczki i oczywiście piekłam po raz drugi dla mojej siostry, bo ona jakoś się nie garnie :)
OdpowiedzUsuńTak to jest z siostrami ;)
UsuńKolejna pyszna propozycja na święta <3
OdpowiedzUsuńU nas świąt nie doczekały :) dopiero druga tura dotrwała
Usuń