Pasztet z cukinii dla alergika
Pyyyszny pasztet z cukinii, który przygotowałam w ramach akcji z innymi blogerkami kulinarnymi. Akcja polega na tym, że we wrześniu przynajmniej raz w tygodniu będzie pojawiał się na blogu przepis z cukinią w roli głównej. Bardzo kochamy warzywa i owoce i chcemy pokazać jakie różnorodne potrawy można z nich przygotować. Na pierwszy ogień poszła CUKINIA, z czego się bardzo bardzo cieszę, bo ją uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. Moja wersja pasztetu z cukinii nie zawiera białka jaja, stąd też nadaje się dla alergików. Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, z dodatkiem ulubionych przypraw na pewno posmakuje każdemu.
3 szklanki startej i mocno odciśniętej cukinii
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 szklanki bułki tartej (lub więcej)
0,5 szklanki oleju
3 żółtka
sól
pieprz
ulubione przyprawy (u mnie pieprz ziołowy, bazylia, majeranek)
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, lekko posolić i zostawić na godzinę (ja użyłam 1 dużej). Jeśli mamy młodą cukinię to nie trzeba jej obierać, jeśli cukinia jest starsza i ma twardą skórkę to należy ją koniecznie obrać, bo skórka się nie upiecze i będzie mocno wyczuwalna. Następnie porządnie odcisnąć cukinię z nadmiaru wody - jak odciśniemy za słabo to pasztet będzie rzadki, wiórki cukinii powinny być prawie suche.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek i cukinię wymieszać razem, dodać olej, żółtka, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrobić, można dodać więcej bułki, aby pasztet zagęścić, dosmakować.
Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 45 minut w 180 stopniach. Pasztet przed pieczeniem posypać bułką tartą, albo ulubionymi ziołami. Po pieczeniu schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
*możemy użyć pozostałych białek - ubić pianę z białek i dodać ją do pasztetu na sam koniec przygotowywania, delikatnie mieszając. Ta wersja jest dla niealergików :)
Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u:
Dominiki: Cukinia z warzywami i mięsem mielonym w tortilli
Karoliny: Słodkie placuszki cukiniowe
Pauliny: Zapiekanka z cukinią
Alicji: Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i warzywami
Ani: Ciasto czekoladowe z cukinią
Jeśli chcesz do nas dołączyć, możesz napisać wiadomość, albo komentarz albo oznaczyć swoje zdjęcie na instagramie #akcjacukiniowa
3 szklanki startej i mocno odciśniętej cukinii
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 szklanki bułki tartej (lub więcej)
0,5 szklanki oleju
3 żółtka
sól
pieprz
ulubione przyprawy (u mnie pieprz ziołowy, bazylia, majeranek)
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, lekko posolić i zostawić na godzinę (ja użyłam 1 dużej). Jeśli mamy młodą cukinię to nie trzeba jej obierać, jeśli cukinia jest starsza i ma twardą skórkę to należy ją koniecznie obrać, bo skórka się nie upiecze i będzie mocno wyczuwalna. Następnie porządnie odcisnąć cukinię z nadmiaru wody - jak odciśniemy za słabo to pasztet będzie rzadki, wiórki cukinii powinny być prawie suche.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek i cukinię wymieszać razem, dodać olej, żółtka, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrobić, można dodać więcej bułki, aby pasztet zagęścić, dosmakować.
Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 45 minut w 180 stopniach. Pasztet przed pieczeniem posypać bułką tartą, albo ulubionymi ziołami. Po pieczeniu schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
*możemy użyć pozostałych białek - ubić pianę z białek i dodać ją do pasztetu na sam koniec przygotowywania, delikatnie mieszając. Ta wersja jest dla niealergików :)
Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u:
Dominiki: Cukinia z warzywami i mięsem mielonym w tortilli
Karoliny: Słodkie placuszki cukiniowe
Pauliny: Zapiekanka z cukinią
Alicji: Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i warzywami
Ani: Ciasto czekoladowe z cukinią
Jeśli chcesz do nas dołączyć, możesz napisać wiadomość, albo komentarz albo oznaczyć swoje zdjęcie na instagramie #akcjacukiniowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz