Pumpkin Spice Latte - kawa z syropem dyniowym
Jak zobaczyłam tę kawę na blogu Ani to pomyślałam, że nie ma siły, muszę ją zrobić. Akurat piekłam dynię w piekarniku i to, co nie zjadły dzieci przerobiłam na syrop dyniowy. Nie sądziłam, że jest tak pyszny. Ja bardzo lubię przyprawy korzenne więc bardzo mi posmakował. A w połączeniu z kawą to niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie!
Syrop dyniowy:
0,5 szklanki puree z dyni
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
2 gożdziki
1 świeżo zaparzone espresso
0,5 szklanki spienionego mleka
Do garnuszka najlepiej z grubym dnem wlać wodę i cukier, zagotować, następnie dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Na końcu wyjąć goździki.
Do kubka wlać syrop dyniowy (1 lub 2 łyżki), następnie świeżo zaparzone espresso i gorące mleko. Całość wymieszać, posypać po wierzchu cynamonem - Pumpkin Spice Latte będzie jeszcze bardziej aromatyczne (ja posypałam dość obficie, bo uwielbiam cynamon).
Syrop dyniowy:
0,5 szklanki puree z dyni
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
2 gożdziki
1 świeżo zaparzone espresso
0,5 szklanki spienionego mleka
Do garnuszka najlepiej z grubym dnem wlać wodę i cukier, zagotować, następnie dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Na końcu wyjąć goździki.
Do kubka wlać syrop dyniowy (1 lub 2 łyżki), następnie świeżo zaparzone espresso i gorące mleko. Całość wymieszać, posypać po wierzchu cynamonem - Pumpkin Spice Latte będzie jeszcze bardziej aromatyczne (ja posypałam dość obficie, bo uwielbiam cynamon).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz