Frużelina z czarnej porzeczki
1 kg czarnej porzeczki
0,5 kg. cukru (można dosypać więcej lub mniej, w zależności od własnego smaku, ja użyłam takich proporcji)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wody
Oczyszczoną i umytą porzeczkę umieścić w garnku z grubym dnem i zasypać cukrem. Odstawić (najlepiej na noc) żeby porzeczka puściła sok.
Następnie porzeczkę zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie. Wlać do gotującej się lekko porzeczki i dokładnie rozmieszać (jeśli frużelina jest za gęsta dolać nieco wody, jeśli za rzadka, dolać jeszcze mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie).
Gorącą frużelinę nakładać do wyparzonych słoiczków, po czym odwrócić słoiczek do góry dnem - nie wymagają pasteryzowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz