Kisiel porzeczkowo - wiśniowy
Moje dzieci bardzo lubią kisiel. W sezonie zimowym robię często z soków owocowych lub mrożonych owoców, ale teraz jak mnóstwo świeżych pyszności to aż szkoda ich nie wykorzystać. Taki domowy kisiel jest pyszny a przede wszystkim zdrowy! Dzisiejsza wersja jest nieco kwaśna więc polecam dodać trochę więcej cukru lub po zagotowaniu dosłodzić do swojego smaku.
ok. 200 g. wiśniok. 100 g. czarnej porzeczki
2 l. wody
4 łyżki cukru (lub więcej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wiśnie wydrylować. Razem z porzeczką, wodą i cukrem zagotować i chwilkę pogotować, żeby owoce puściły soki. Następnie owoce zmiksować blenderem, gdyż są dość kwaśne.
Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szklanki wody. Ponownie zagotować i dosłodzić do smaku. (Można dodać więcej mąki ziemniaczanej np. 4 łyżki, wtedy otrzymamy kisiel o gęstszej konsystencji). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz