Piątkowe Inspiracje - Fasolaczki
Moje dzieci uwielbiają kotlety mielone. Korzystając z tego staram się do różnych mielonych przemycić trochę produktów, za którymi normalnie nie przepadają. Wczoraj znalazłam w szafce resztki fasoli. Pomyślałam, że mielone z fasoli będą świetną alternatywą dla zwykłych, tradycyjnych kotletów. I tak powstały nasze fasolaczki. Doskonałe na ciepło i zimno. Można je podać jako dodatek do np. ziemniaków i surówki lub jako samodzielne danie. Dzieci oczywiście pomagały przy przyrządzaniu a potem zjadły ze smakiem.
pół cebuli
ząbek czosnku
4 łyżki ugotowanych płatków ryżowych (równie dobrze mogą być owsiane, kasza jaglana lub ryż)
1 żółtko
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
majeranek suszony lub świeży (u nas świeży z parapetu)
bułka tarta (opcjonalnie)
Ugotowaną fasolę razem z cebulą i koperkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy fasolowej dodać żółtko, płatki ryżowe, sól, pieprz, majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać.
W razie potrzeby można doprawić do smaku. Masa fasolowa jest dość rzadka więc można ją zagęścić bułką tartą kotlety formować mokrymi dłońmi. Każdy kotlet posypać odrobiną bułki tartej.
Zapiekać w gorącym piekarniku ok 20 minut. Smacznego!
Mimo, że troszkę popękane ale bardzo smaczne |
Dzieciom najlepiej smakowały z keczupem |
Fajny przepis, na pewno skorzystam:)
OdpowiedzUsuń