Piątkowe Inspiracje - Zapiekanka z makaronem i warzywami
Dzisiaj na tapecie zapiekanka makaronowa, lekka, bezmięsna, w sam raz na obiad lub wczesną kolację. Z odrobiną śmietany i gałki muszkatołowej, posypana delikatnie żółtym serem. Dla naszego alergika była alternatywa - młode ziemniaczki z fasolką szparagową.
paczka makaronu np. świderki
pół cebuli
2 marchewki
pół selera
kilka różyczek kalafiora
2 ząbki czosnku
jajko
śmietana
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ser żółty - odrobina do posypania
Ugotować makaron, odcedzić.
Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażyć, marchewkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, poddusić do miękkości. Dodać różyczki kalafiora i jeszcze chwilkę poddusić. Warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem i rozgniecionymi ząbkami czosnku.
Do makaronu dodać śmietanę rozmieszaną z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Wszystko razem wymieszać, posypać żółtym serem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 minut.
paczka makaronu np. świderki
pół cebuli
2 marchewki
pół selera
kilka różyczek kalafiora
2 ząbki czosnku
jajko
śmietana
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ser żółty - odrobina do posypania
Ugotować makaron, odcedzić.
Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażyć, marchewkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, poddusić do miękkości. Dodać różyczki kalafiora i jeszcze chwilkę poddusić. Warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem i rozgniecionymi ząbkami czosnku.
Do makaronu dodać śmietanę rozmieszaną z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Wszystko razem wymieszać, posypać żółtym serem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 minut.
super :) wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuń