Rogaliki drożdżowe

Mieliśmy ochotę na ciasto drożdżowe. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. I takie, które nasz alergik będzie mógł zjeść. Postawiłam więc na rogaliki na wodzie i z dżemem. Wyszły miękkie i pyszne i co najważniejsze – nie powodujące alergii.
½ kg mąki i trochę do podsypywania
1 kostka margaryny (u nas bez dodatku mleka)
4 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
½ łyżeczki soli
1 żółtko
½ szklanki wody
dżem porzeczkowy/wiśniowy/owoce do nadziania rogalików

W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże.
Margarynę topimy, dodajemy sól, żółtko, cukier, mieszamy z mąką. Na koniec dodajemy drożdże z wodą.
  
Wyrabiamy ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę. Ciasto urośnie i wypłynie na wierzch.

Jeszcze raz ciasto dokładnie wyrabiamy (ręcznie albo mikserem). W miarę potrzeby dosypujemy trochę mąki.

Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy tworząc koło. Dzielimy na ok. 8 części (trójkątów).

Na każdy trójkąt kładziemy odrobinę dżemu zwijamy od strony szerszej do węższej.

Na wierzchu smarujemy białkiem (u nas ten etap pominięty) lub wodą.

Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem, posypką czekoladową lub smarujemy lukrem.

3 komentarze:

  1. No nie, ledwo weszłam a już sobie narobiłam smaka!
    www.mama-filipka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Blog dodany do zakładki "obserwujemy".
    Przepis świetny na pewno wykorzystam, nie wiem czy nie dziś ;)
    Pozdrawiamy i zapraszamy
    www.kolorowe-usta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest nam bardzo miło, dziękujemy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger