Kompot z czerwonych mirabelek

Dostałam trochę czerwonych mirabelek. Są słodsze niż żółte i troszkę mniejsze, dzieci od razu zjadły część na surowo. Jednak sporą trudność sprawiało im usuwanie pestek i gdyby nie to pewnie pożarłyby wszystkie. Na dżem było ich trochę za mało więc postanowiłam, że zrobię z nich kompot. Idealny jako dodatek do zimowych obiadów.
czerwone mirabelki
cukier
woda


Mirabelki umyć, włożyć do słoików prawie do pełna. Następnie do każdego słoika wsypać 3 łyżki cukru. Wszystko zalać ostudzoną, przegotowaną wodą. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok 20 minut.

Po pasteryzacji ustawić słoiki dnem do góry lub delikatnie potrząsnąć, jeśli cukier nie do końca się rozpuścił. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger