Kompot z czerwonych mirabelek
Dostałam trochę czerwonych mirabelek. Są słodsze niż żółte i troszkę mniejsze, dzieci od razu zjadły część na surowo. Jednak sporą trudność sprawiało im usuwanie pestek i gdyby nie to pewnie pożarłyby wszystkie. Na dżem było ich trochę za mało więc postanowiłam, że zrobię z nich kompot. Idealny jako dodatek do zimowych obiadów.
czerwone mirabelki
cukier
woda
Mirabelki umyć, włożyć do słoików prawie do pełna. Następnie do każdego słoika wsypać 3 łyżki cukru. Wszystko zalać ostudzoną, przegotowaną wodą. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok 20 minut.
Po pasteryzacji ustawić słoiki dnem do góry lub delikatnie potrząsnąć, jeśli cukier nie do końca się rozpuścił.
czerwone mirabelki
cukier
woda
Mirabelki umyć, włożyć do słoików prawie do pełna. Następnie do każdego słoika wsypać 3 łyżki cukru. Wszystko zalać ostudzoną, przegotowaną wodą. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok 20 minut.
Po pasteryzacji ustawić słoiki dnem do góry lub delikatnie potrząsnąć, jeśli cukier nie do końca się rozpuścił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz