Lody waniliowe
W taką pogodę jak dziś można marzyć jedynie o tym jak się szybko ochłodzić. Na szczęście mamy lody!!! W różnych smakach i kolorach, mleczne i sorbety, gałkowane i włoskie z maszyny.. Można wybierać i przebierać. U nas dziś najbardziej klasycznie - lody waniliowe. Znakomite,na bazie kremu angielskiego, mleczne, rozpływające się w ustach, które są też świetną bazą do lodów o innym smaku.
0,5 l. mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (domowej roboty)
5 żółtek
0,5 szklanki śmietany kremówki
Krem angielski
Mleko, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy zagotować. Żółtka z pozostałą resztą cukru (1 łyżka) dokładnie roztrzepać.
Do żółtek wlewać bardzo powoli gotujące się mleko ciągle mieszając tak, aby żółtka zahartować i żeby się później nie zważyły. Następnie mleko z żółtkami wlać z powrotem do garnuszka i ogrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając, nie dopuszczając do zagotowania, bo masa się może zważyć ( a jeśli się już zważy można ją jeszcze uratować poprzez szybkie blendowanie). Masa powinna delikatnie oblepiać łyżkę, wtedy jest gotowa.
Tak powstały krem trzeba schłodzić w lodówce. Gdy jest już zimny trzeba wymieszać go z zimną kremówką. Następnie włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji.
Lody można zrobić również bez maszyny - całość włożyć do zamrażalnika i mieszać
co pół godziny, aby lody były bardziej puszyste. Smacznego!
0,5 l. mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (domowej roboty)
5 żółtek
0,5 szklanki śmietany kremówki
Krem angielski
Mleko, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy zagotować. Żółtka z pozostałą resztą cukru (1 łyżka) dokładnie roztrzepać.
Do żółtek wlewać bardzo powoli gotujące się mleko ciągle mieszając tak, aby żółtka zahartować i żeby się później nie zważyły. Następnie mleko z żółtkami wlać z powrotem do garnuszka i ogrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając, nie dopuszczając do zagotowania, bo masa się może zważyć ( a jeśli się już zważy można ją jeszcze uratować poprzez szybkie blendowanie). Masa powinna delikatnie oblepiać łyżkę, wtedy jest gotowa.
Tak powstały krem trzeba schłodzić w lodówce. Gdy jest już zimny trzeba wymieszać go z zimną kremówką. Następnie włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji.
Lody można zrobić również bez maszyny - całość włożyć do zamrażalnika i mieszać
Najlepsze lody produkcji własnej |
Pozowanie dwulatka do zdjęcia skutkuje nadgryzieniem eksponatu fotografowanego :) |
Potwierdzam, że są przepyszne, aż trudno się oderwać :D
OdpowiedzUsuńTakie lody w te upały chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuń