Ogórki kiszone

Chyba najlepsze ogórki jakie mogą być dla naszej Wilczkowej rodziny. Tradycyjny przepis,świetny smak, doskonałe przez całą zimę. Kiedyś dodawałam do słoików liście dębu i czarnej porzeczki, ale ten smak jakoś mi nie podszedł. Ostatecznie skończyło się bez tych "dodatków"  a i tak są pyszne! Jeśli jeszcze nie robiliście to musicie koniecznie spróbować zwłaszcza, że robi się je naprawdę szybko.
ogórki
czosnek (kilka ząbków na słoik)
koper
liście i korzeń chrzanu
gorczyca
marchewka (opcjonalnie kilka plasterków na słoik)
woda 
sól


Ogórki umyć i włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka ząbków czosnku, gałązkę kopru, liść i korzeń chrzanu, pół łyżeczki gorczycy i ewentualnie kilka plasterków marchewki.

Wodę z solą zagotować i ostudzić (ja używam proporcji 1 litr wody / 5 dag soli). Zalać ogórki, zakręcić słoiki, odstawić w ciemne i chłodne miejsce. 


Tu jeszcze nie całkiem ukiszone

Wszystko nakładamy do słoików...

...i czekamy na słoną zalewę

W taki sam sposób robię też ogórki małosolne, tylko kroję je na ćwiartki 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger