Ogórki po żydowsku

Bardzo prosta sałatka o delikatnym smaku. Do jej zrobienia użyłam ogórków, które były już za duże na kiszenie czy konserwowanie. Najdłużej mi zeszło obieranie i drążenie ziarenek,  ale samo zrobienie sałatki jest banalnie proste. Dzieciaki ją uwielbiają ze względu na łagodny smak. 

ogórki
sól

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli


Ogórki obrać ze skórki, wydrążyć nasionka i pokroić na ćwiartki. Następnie trochę posolić i zostawić na pół godziny.

Jak trochę zmiękną nałożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok. 10 minut.




3 komentarze:

  1. bardzo dobry przepis, u mnie w domu, dodajemy z mamą jeszcze koperek i ogórki kroimy w słupki (na 4 części), nie wydrążamy ziarenek, bo nie bierzemy zbyt dużych ogórków.
    pozdrawiam Wilczki i Wilczęta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my akurat miałyśmy sporo takich zbyt dojrzałych więc nasionka trzeba było usunąć. Z koperkiem też muszą być pyszne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger