Ogórki po żydowsku
Bardzo prosta sałatka o delikatnym smaku. Do jej zrobienia użyłam ogórków, które były już za duże na kiszenie czy konserwowanie. Najdłużej mi zeszło obieranie i drążenie ziarenek, ale samo zrobienie sałatki jest banalnie proste. Dzieciaki ją uwielbiają ze względu na łagodny smak.
ogórki
sól
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
Ogórki obrać ze skórki, wydrążyć nasionka i pokroić na ćwiartki. Następnie trochę posolić i zostawić na pół godziny.
Jak trochę zmiękną nałożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok. 10 minut.
ogórki
sól
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
Ogórki obrać ze skórki, wydrążyć nasionka i pokroić na ćwiartki. Następnie trochę posolić i zostawić na pół godziny.
Jak trochę zmiękną nałożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok. 10 minut.
bardzo dobry przepis, u mnie w domu, dodajemy z mamą jeszcze koperek i ogórki kroimy w słupki (na 4 części), nie wydrążamy ziarenek, bo nie bierzemy zbyt dużych ogórków.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Wilczki i Wilczęta!
A my akurat miałyśmy sporo takich zbyt dojrzałych więc nasionka trzeba było usunąć. Z koperkiem też muszą być pyszne :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń