Ogórki z chili
Bardzo pyszna sałatka o zdecydowanym, ostrym smaku. Bardzo lubię połączenia ostrych przypraw z warzywami. Jest nieco pracochłonna ale warto ją przygotować, bo w zimie smakuje wyśmienicie.
4 kg ogórków
5 łyżek soli
1,5 łyżeczki przyprawy chili (ja daję 1 płaską)
2 główki czosnku
2-3 duże cebule
16 łyżek oleju
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
4-8 marchewek
Ogórki pokroić w plasterki (nie obierać ze skórki). Zasypać je solą i chili, dodać pokrojony drobno czosnek i cebule pokrojone w talarki. Wszystko wymieszać i zostawić na 4-6 godzin. Następnie zlać powstałą wodę żeby ogórki były "suche". Odcedzone ogórki zalać rozgrzanym olejem.
Zagotować ocet, cukier i pokrojone w talarki marchewki i gotować ok. 2-3 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, lekko wymieszać i zostawić na 12 godzin.
Po tym czasie ponownie odcedzić ogórki, a powstałą zalewę zagotować. Ogórki nakładać do słoików, zalać gorącą zalewą i pasteryzować ok. 5-10 minut.
4 kg ogórków
5 łyżek soli
1,5 łyżeczki przyprawy chili (ja daję 1 płaską)
2 główki czosnku
2-3 duże cebule
16 łyżek oleju
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
4-8 marchewek
Ogórki pokroić w plasterki (nie obierać ze skórki). Zasypać je solą i chili, dodać pokrojony drobno czosnek i cebule pokrojone w talarki. Wszystko wymieszać i zostawić na 4-6 godzin. Następnie zlać powstałą wodę żeby ogórki były "suche". Odcedzone ogórki zalać rozgrzanym olejem.
Zagotować ocet, cukier i pokrojone w talarki marchewki i gotować ok. 2-3 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, lekko wymieszać i zostawić na 12 godzin.
Po tym czasie ponownie odcedzić ogórki, a powstałą zalewę zagotować. Ogórki nakładać do słoików, zalać gorącą zalewą i pasteryzować ok. 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz