Ogórki z papryką i selerem
Bardzo pyszna sałatka, która zawdzięcza swój charakterystyczny smak dodatkowi w postaci selera i papryki. Ogórki można robić na wiele sposobów, dziś proponuję taką wariację :). Przygotowanie nie jest skomplikowane ani zbyt czasochłonne, warto spróbować, polecam!
2 kg ogórków
1,5 kg papryki
1,5 kg cebuli
1,5 dużego selera
Zalewa 1
1,5 szklanki soli - sól rozpuścić w wodzie
2 l. wody
Zalewa 2
2 szklanki wody - wszystkie składniki zagotować
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
Ogórki pokroić w ósemki (nie obierać), paprykę w paski, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Wszystko włożyć do zalewy 1 na godzinę.
Po godzinie sałatkę odcedzić i zalać gorącą zalewą 2. Wszystko wymieszać, nałożyć do słoików i pasteryzować ok. 7 minut.
2 kg ogórków
1,5 kg papryki
1,5 kg cebuli
1,5 dużego selera
Zalewa 1
1,5 szklanki soli - sól rozpuścić w wodzie
2 l. wody
Zalewa 2
2 szklanki wody - wszystkie składniki zagotować
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
Ogórki pokroić w ósemki (nie obierać), paprykę w paski, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Wszystko włożyć do zalewy 1 na godzinę.
Po godzinie sałatkę odcedzić i zalać gorącą zalewą 2. Wszystko wymieszać, nałożyć do słoików i pasteryzować ok. 7 minut.
mysle ze dobra wiec sprobuje dziekuje za przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam! Naprawdę warto spróbować!
Usuń