Sok z owoców czarnego bzu
Odkąd poznałam lecznicze właściwości czarnego bzu, co roku robię z niego sok. No dobrze, w ubiegłym roku cały bez zjadły szpaki więc niestety nie robiłam, za to miałam jeszcze zapasy więc jakoś przetrwaliśmy zimę. Sok ten obok soku malinowego jest obowiązkowy w naszej spiżarce. Jest świetnym naturalnym lekiem na wszelkie choroby układu oddechowego. Podaję go dzieciom jak tylko zaczyna się jakaś infekcja. To takie najlepsze nasze domowe lekarstwo.
4 litry owoców bzu czarnego
6 szklanek wody
1 kg cukru (można mniej)
Owoce delikatnie umyć i oddzielić od gałązek (najlepiej widelcem). Zalać wodą i gotować, aż owoce puszczą soki i popękają.
Gdy owoce lekko przestygną odcedzić na sitku i trzymać tak długo, aż cały sok z nich wycieknie.
Następnie do soku dodać cukier, zagotować i gorący przelać do butelek lub słoiczków. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
* Do przechowywania soku z czarnego bzu użyłam niewielkich buteleczek, podobnych to TYCH-KLIK, są bardzo poręczne i łatwo się otwierają.
4 litry owoców bzu czarnego
6 szklanek wody
1 kg cukru (można mniej)
Owoce delikatnie umyć i oddzielić od gałązek (najlepiej widelcem). Zalać wodą i gotować, aż owoce puszczą soki i popękają.
Gdy owoce lekko przestygną odcedzić na sitku i trzymać tak długo, aż cały sok z nich wycieknie.
Następnie do soku dodać cukier, zagotować i gorący przelać do butelek lub słoiczków. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
* Do przechowywania soku z czarnego bzu użyłam niewielkich buteleczek, podobnych to TYCH-KLIK, są bardzo poręczne i łatwo się otwierają.
Piękne kiście dojrzałego bzu |
Z takiej miski po oczyszczeniu wyszło ok. 4 litrów owoców |
A tutaj efekt końcowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz