Sok z owoców czarnego bzu

Odkąd poznałam lecznicze właściwości czarnego bzu, co roku robię z niego sok. No dobrze, w ubiegłym roku cały bez zjadły szpaki więc niestety nie robiłam, za to miałam jeszcze zapasy więc jakoś przetrwaliśmy zimę. Sok ten obok soku malinowego jest obowiązkowy w naszej spiżarce. Jest świetnym naturalnym lekiem na wszelkie choroby układu oddechowego. Podaję go dzieciom jak tylko zaczyna się jakaś infekcja. To takie najlepsze nasze domowe lekarstwo.


4 litry owoców bzu czarnego
6 szklanek wody
1 kg cukru (można mniej)



Owoce delikatnie umyć i oddzielić od gałązek (najlepiej widelcem). Zalać wodą i gotować, aż owoce puszczą soki i popękają.

Gdy owoce lekko przestygną odcedzić na sitku i trzymać tak długo, aż cały sok z nich wycieknie.

Następnie do soku dodać cukier, zagotować i gorący przelać do butelek lub słoiczków. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

* Do przechowywania soku z czarnego bzu użyłam niewielkich buteleczek, podobnych to TYCH-KLIK, są bardzo poręczne i łatwo się otwierają.


Piękne kiście dojrzałego bzu

Z takiej miski po oczyszczeniu wyszło ok. 4 litrów owoców

A tutaj efekt końcowy 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger