Barszcz ukraiński z fasolą
Kolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania!
1 średni buraczek ćwikłowy
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
2 szklanki fasoli typu jaś
kilka szklanek rosołu
mąka i olej do zasmażki
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
ocet jabłkowy
natka pietruszki
Buraczka, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wcześniej namoczoną fasolę ugotować. Wszystko połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, gałką.
Z mąki i oleju zrobić zasmażkę. Zagęścić zupę i gotować jeszcze chwilkę. W razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami. Na koniec posypać obficie natką pietruszki.
1 średni buraczek ćwikłowy
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
2 szklanki fasoli typu jaś
kilka szklanek rosołu
mąka i olej do zasmażki
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
ocet jabłkowy
natka pietruszki
Buraczka, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wcześniej namoczoną fasolę ugotować. Wszystko połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, gałką.
Z mąki i oleju zrobić zasmażkę. Zagęścić zupę i gotować jeszcze chwilkę. W razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami. Na koniec posypać obficie natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz