Ciastka pieczarki
Wiele osób zrobiło już te ciasteczka więc postanowiłam spróbować i ja. Przepis zaczerpnęłam z internetu, zmodyfikowałam do potrzeb dzieci i voila! Pyszne,rozpływające się w ustach, mięciutkie ciasteczka, o nieco piaskowej konsystencji. Większość zniknęła zanim zdążyłam zrobić zdjęcia.
4 łyżki mąki pszennej
3/4 kostki margaryny bezmlecznej
3/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
dodatkowo butelka po wodzie mineralnej
Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami ucierać przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę dodać do margaryny i wszystko wymieszać.
Z ciasta formować małe kulki. Do miseczki wsypać kakao, maczać w nim gwint od butelki, a następnie wcisnąć go w kulkę ciasta. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
3/4 kostki margaryny bezmlecznej
3/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
dodatkowo butelka po wodzie mineralnej
Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami ucierać przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę dodać do margaryny i wszystko wymieszać.
Z ciasta formować małe kulki. Do miseczki wsypać kakao, maczać w nim gwint od butelki, a następnie wcisnąć go w kulkę ciasta. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
hihi no i dałam się nabrać ;)
OdpowiedzUsuńMam ochotę wykonać te "pieczarki" tylko martwię się bo nie mam zdolności manualnych..i czy przez to mi wyjdzie..
OdpowiedzUsuńNa pewno, te ciastka robi się bardzo prosto. Tylko nie trzeba za mocno dociskać gwintu butelki, tak delikatnie, wtedy ładniej wyglądają. I najlepsza jest butelka plastikowa po wodzie mineralnej
UsuńA mi się strasznie rozlały na blaszce
OdpowiedzUsuńA piekarnik był porządnie nagrzany?? Z tego przepisu robiłam kilka razy i mi się nie rozlały. A może któryś produkt nie był świeży??
Usuń