Ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto, które często gości na naszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji!
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g. orzechów (opcjonalnie)
100 g. rodzynek (opcjonalnie)
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon (ja przesiewam wszystko razem) i olej.
Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę.
Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g. orzechów (opcjonalnie)
100 g. rodzynek (opcjonalnie)
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon (ja przesiewam wszystko razem) i olej.
Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę.
Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Pyszne ciasto zapowiadające sezon jesienny |
Zamiast cukru pudru można polać polewą i ozdobić orzechami |
Ktoś już nie mógł się doczekać :) |
ciasta marchewkowe są niepowtarzalne w smaku!
OdpowiedzUsuńDokładnie, mi się zawsze kojarzą z jesienią :)
Usuń