Fasolka szparagowa z bułeczką

Dzieciaki przepadają za taką fasolką. Wyjadają ją palcami prosto z patelni i często to jest ich główne danie obiadowe,a nie dodatek. W tym roku jest bardzo sucho i zdarzają się fasolki łykowate więc trzeba było uważać podczas jedzenia na te ostre włókna. Ale nie przeszkodziło to moim małym pożeraczom. Zapraszam, bo jest naprawdę pyszna!


1 kg fasolki
bułka tarta
olej
sól


Fasolkę oczyścić, odciąć końce i przeciąć na pół. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Gdy fasolka jest ugotowana, zrobić zasmażkę. Na gorący olej wrzucić bułkę tartą, można lekko posolić do smaku. Chwilkę podsmażyć, aż bułka delikatnie się zrumieni. Fasolkę zalać zasmażką (można też fasolkę wrzucić na patelnię i tam wymieszać). 

Jest pyszna na ciepło i na zimno, znakomita jako samodzielne danie lub jako dodatek.




2 komentarze:

  1. Pyszota!!
    U mnie w domu olej zastępujem masłem :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam z masełkiem, ale z powodu alergii pokarmowej starszego dziecka musieliśmy z masła zrezygnować. Staram się przygotowywać dania tak, aby nie zawierały produktów mlecznych, białka jajka, soi i orzechów, bo na to ma największe uczulenie.I dlatego ten przepis jest w zakładce - Alergicznie.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger