Forszmak lubelski
Niesamowicie sycące danie jednogarnkowe dzisiaj gości na naszym stole. Już od dawna miałam ochotę na forszmak, który przecież jest naszą regionalną potrawą. Nasza wersja jest bez pieczarek, na wieprzowinie, z dodatkiem boczku wędzonego i ogórków kiszonych. Dodatkowo specjalnie dla dzieci są ziemniaki - można je wymieszać z forszmakiem, można je podać oddzielnie. Zapraszam serdecznie do spróbowania!
pół kg. wieprzowiny (np. szynka)
20 dag wędzonego boczku
3 duże ogórki kiszone
2 cebule
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
kilka szklanek wody lub bulionu (u nas był rosół z królika)
sól
pieprz czarny
słodka papryka
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
mąka
olej
natka pietruszki (do posypania)
ser żółty (opcjonalnie)
Wieprzowinę pokroić w kostkę,doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na patelni, aż mięso będzie rumiane. Następnie przełożyć wieprzowinę do garnka i zalać kilkoma szklankami bulionu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości.
Na pozostałym oleju usmażyć boczek pokrojony w paski i obtoczony w mące. Dorzucić do wieprzowiny. Cebulę pokroić w piórka i również usmażyć. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Wszystko wrzucić do garnka z mięsem i dusić na wolnym ogniu.
Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżek), pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i obrane ze skórki oraz paprykę słodką.
Podawać posypane natką pietruszki lub startym żółtym serem (ale niekoniecznie).
*forszmak można zabielić śmietaną (my z tego zrezygnowaliśmy).
pół kg. wieprzowiny (np. szynka)
20 dag wędzonego boczku
3 duże ogórki kiszone
2 cebule
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
kilka szklanek wody lub bulionu (u nas był rosół z królika)
sól
pieprz czarny
słodka papryka
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
mąka
olej
natka pietruszki (do posypania)
ser żółty (opcjonalnie)
Wieprzowinę pokroić w kostkę,doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na patelni, aż mięso będzie rumiane. Następnie przełożyć wieprzowinę do garnka i zalać kilkoma szklankami bulionu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości.
Na pozostałym oleju usmażyć boczek pokrojony w paski i obtoczony w mące. Dorzucić do wieprzowiny. Cebulę pokroić w piórka i również usmażyć. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Wszystko wrzucić do garnka z mięsem i dusić na wolnym ogniu.
Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżek), pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i obrane ze skórki oraz paprykę słodką.
Podawać posypane natką pietruszki lub startym żółtym serem (ale niekoniecznie).
*forszmak można zabielić śmietaną (my z tego zrezygnowaliśmy).
Wersja dla dzieci z ziemniakami |
nigdy nie jadłam czegoś takiego, będę musiała spróbować ugotować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Jest naprawdę pyszny!
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńStarałam się :)
UsuńPotrawy jednogarnkowe wyśmienicie smakują. Muszę coś takiego przygotować w weekend.
OdpowiedzUsuńMożna dodać pieczarek podsmażonych, ja nie dawałam ze względu na dzieci, ale z pieczarkami jest świetny!
UsuńNa jesienne zimne wieczory idealny :)
OdpowiedzUsuńA już się niestety takie zaczynają.. ;(
UsuńAga, bardzo fajne regionalne danie :)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo pyszne, jednogarnkowe, takie lubię najbardziej :)
UsuńI bardzo smaczna! proszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńRobilam wielokrotnie, bardzo nam smakuje i przepis rozdałam znajomym. Jutro znów będzie na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że moje przepisy smakują i idą w świat :) :) :)
UsuńOj bardzo smakują :) surowka z selera naciowego tez wypróbowana i jedzona ze smakiem. Pozdrawiam.
UsuńSuper :)
Usuń