Grochówka
Staram się przygotowywać zupy często, bo dzieci bardzo je lubią. Dziś u nas pyszna grochówka na wędzonym żeberku. Sycąca i pożywna z fasolą tak ostatnio polubioną przez maluchy. Ze świeżym majerankiem prosto z doniczki. Zapraszamy!
1 podpieczona cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
kawałek pora
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 szklanki grochu typu jaś
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
majeranek
olej
wędzony boczek
Groch opłukać, zalać zimną wodą i zostawić przez kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc).
Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. godziny. Następnie do wywaru wsypać namoczony groch i gotować, aż groch będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek i wędzony boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni (opcjonalnie).
Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Smacznego!
Moja zawsze wychodzi okropna !
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu ;)
www.kolorowe-usta.blogspot.com
Zapraszam :) grochówka wychodzi przepyszna
Usuń