Jeżyny w soku własnym

Dostałam pyszne jeżyny i chciałam część z nich przechować na zimę. Chciałam też, by zawierały sto procent owoców, bez dodatku wody, by móc je dodać do zimowej rozgrzewającej herbatki lub płatków owsianych. Zrobiłam więc jeżyny w syropie, a właściwie we własnym soku. Pyszne i aromatyczne, zachęcam do zrobienia!


jeżyny
cukier


Do słoików wsypać umyte jeżyny (prawie do pełna) i zasypać cukrem - ok. 5 łyżek cukru na słoik. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby jeżyny puściły sok.

Następnie słoiki pasteryzować ok. 20-30 minut. Jeśli cukier się nie rozpuści można delikatnie potrząsnąć zawartością słoika.

* zasypanie cukrem powoduje, że w słoiku pozostaje zaledwie połowa zawartości. Ale mamy pewność, że to nie kompot, a sam czysty sok jeżynowy.

Cały słoik jeżyn zasypany cukrem...

... i została tylko połowa w słoiku, ale za to jaka pyszna!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger