Kalafior zapiekany pod beszamelem

Prosty i szybki pomysł na kalafiora. Bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem mojego ulubionego sosu beszamelowego. Jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie. Bardzo nam posmakował i bardzo szybko zniknął. Zachęcam do spróbowania!


1 kalafior
sól
sos beszamelowy (przepis tutaj)


Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą i osolić. Gotować, aż kalafior będzie miękki a następnie odcedzić.

Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym tłuszczem, a po wierzchu polać sosem beszamelowym. Piec około pół godziny w 180 stopniach.

*do przygotowania tego dania użyłam sosu beszamelowego na bazie mleka owsianego. Mleko owsiane można zastąpić zwykłym mlekiem.

*po wierzchu można posypać startym żółtym serem.

Sos wyszedł nieco gęsty, ale to w niczym nie ujmuje smaku :)

Propozycja podania - z ziemniakami i kotletami mielonymi z kaszą jaglaną


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger