Kalafior zapiekany pod beszamelem
Prosty i szybki pomysł na kalafiora. Bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem mojego ulubionego sosu beszamelowego. Jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie. Bardzo nam posmakował i bardzo szybko zniknął. Zachęcam do spróbowania!
1 kalafior
sól
sos beszamelowy (przepis tutaj)
Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą i osolić. Gotować, aż kalafior będzie miękki a następnie odcedzić.
Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym tłuszczem, a po wierzchu polać sosem beszamelowym. Piec około pół godziny w 180 stopniach.
*do przygotowania tego dania użyłam sosu beszamelowego na bazie mleka owsianego. Mleko owsiane można zastąpić zwykłym mlekiem.
*po wierzchu można posypać startym żółtym serem.
1 kalafior
sól
sos beszamelowy (przepis tutaj)
Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą i osolić. Gotować, aż kalafior będzie miękki a następnie odcedzić.
Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym tłuszczem, a po wierzchu polać sosem beszamelowym. Piec około pół godziny w 180 stopniach.
*do przygotowania tego dania użyłam sosu beszamelowego na bazie mleka owsianego. Mleko owsiane można zastąpić zwykłym mlekiem.
*po wierzchu można posypać startym żółtym serem.
Sos wyszedł nieco gęsty, ale to w niczym nie ujmuje smaku :) |
Propozycja podania - z ziemniakami i kotletami mielonymi z kaszą jaglaną |
Cóż za smakowity pomysł na kalafior!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń