Kasza manna na mleku kokosowym z jeżynami
Często gotuję kaszę mannę dzieciom na drugie śniadanie. Zazwyczaj na wodzie z różnymi dodatkami w postaci świeżych lub mrożonych owoców, domowych soków lub dżemów. Dzisiejsza kasza na mleku kokosowym bardzo im przypadła do gustu. Ma delikatny smak i prawie nie czuć w niej kokosa. Pycha!
4 łyżki kaszy manny
2 szklanki domowego mleka kokosowego (przepis tutaj)
jeżyny
cukier lub miód do posłodzenia
Mleko kokosowe wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Wsypywać kaszę mannę powoli jednocześnie mieszając trzepaczką rózgową, aby nie było grudek (proporcje zależą od indywidualnych upodobań, jeśli kasza jest za gęsta można dolać mleka). Pogotować kilka minut i pozostawić do przestudzenia.
Jeżyny rozgnieść widelcem i wymieszać z ciepłą kaszą. Można dosłodzić do smaku cukrem lub miodem.
4 łyżki kaszy manny
2 szklanki domowego mleka kokosowego (przepis tutaj)
jeżyny
cukier lub miód do posłodzenia
Mleko kokosowe wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Wsypywać kaszę mannę powoli jednocześnie mieszając trzepaczką rózgową, aby nie było grudek (proporcje zależą od indywidualnych upodobań, jeśli kasza jest za gęsta można dolać mleka). Pogotować kilka minut i pozostawić do przestudzenia.
Jeżyny rozgnieść widelcem i wymieszać z ciepłą kaszą. Można dosłodzić do smaku cukrem lub miodem.
Uwielbiam mannę i jeżyny - często tak właśnie wygląda moje wakacyjne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMoje ostatnio też, niby robię dla dzieci, ale często im troszkę podbieram ;)
Usuń