Koktajl jaglany z bananem i miodem
Kaszę jaglaną odkryłam ponad 3 lata temu. Zaczęłam ją gotować starszemu dziecku przy rozszerzaniu diety i tak już zostało, co drugi dzień musiała być kasza jaglana w formie musu z owocem lub dżemem. Jak młodsze dziecko podrosło to też polubiło i teraz obaj domagają się kaszki. Często robię ją w formie koktajlu, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z bananem, siemieniem lnianym i miodem.
pół szklanki suchej kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
1 banan
1 łyżka miodu (np. miodu z mlecza)
pół łyżki siemienia lnianego
przegotowana woda lub domowe mleko kokosowe
Kaszę jaglaną wypłukać kilka razy. Wodę zagotować, wsypać opłukaną kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Ugotowaną kaszę włożyć do blendera kielichowego, dodać pokrojonego banana, miód i siemię lniane. Dolać trochę przegotowanej wody lub domowego mleka kokosowego aby rozrzedzić koktajl. Wszystko zmiksować.
Przelać do szklanek lub kubeczków, pić zaraz po przygotowaniu.
pół szklanki suchej kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
1 banan
1 łyżka miodu (np. miodu z mlecza)
pół łyżki siemienia lnianego
przegotowana woda lub domowe mleko kokosowe
Kaszę jaglaną wypłukać kilka razy. Wodę zagotować, wsypać opłukaną kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Ugotowaną kaszę włożyć do blendera kielichowego, dodać pokrojonego banana, miód i siemię lniane. Dolać trochę przegotowanej wody lub domowego mleka kokosowego aby rozrzedzić koktajl. Wszystko zmiksować.
Przelać do szklanek lub kubeczków, pić zaraz po przygotowaniu.
Uwielbiam takie śniadania - jednocześnie syte i lekkie. Kasza jaglana ciągle jest niedoceniana, powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać ją w swoich kuchniach. A połączenie banana, miodu i kaszt to zawsze przepis na udaną przekąskę :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Jak to mówi p. Korżawska - to złoto polskiej ziemi!
UsuńMusze robić częściej tego typu śniadania. :)
OdpowiedzUsuńJa to głównie z myślą o dzieciach, ale robię więcej i też im podbieram :)
Usuńa ja muszę zaopatrzyć się w blender!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo naprawdę się przydaje :)
UsuńO, w takiej wersji kaszy jaglanej jeszcze nie widziałam. A jaglanka to moje ulubione śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię kaszę jaglaną. Tylko najczęściej gotuję ją na mleku od razu z bananem. Ale Twój przepis też wydaje się bardzo ciekawy. Spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa nie mogę na mleku niestety, gotuję najczęściej na wodzie, na sypko, część wstawiam do lodówki i mam na kolejne koktajle/kaszki, na następny dzień a nawet na 2.
Usuń