Kurczak po meksykańsku
Nasza wariacja na temat kurczaka. Z dodatkiem papryki, czosnku, fasoli i kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco!
1 podwójna pierś z kurczaka
puszka pokrojonych pomidorów
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 torebki ryżu
2 ząbki czosnku
kilka płatów papryki konserwowej (przepis tutaj)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki papryki ostrej
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki kolendry
2 łyżki oleju
ser żółty (opcjonalnie)
Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, pierś z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin (a najlepiej na noc).
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni na oleju. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Jak już pomidory się całkiem rozpadną dodać paprykę konserwową, fasolę i kukurydzę i chwilkę dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Smacznego!
1 podwójna pierś z kurczaka
puszka pokrojonych pomidorów
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 torebki ryżu
2 ząbki czosnku
kilka płatów papryki konserwowej (przepis tutaj)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki papryki ostrej
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki kolendry
2 łyżki oleju
ser żółty (opcjonalnie)
Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, pierś z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin (a najlepiej na noc).
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni na oleju. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Jak już pomidory się całkiem rozpadną dodać paprykę konserwową, fasolę i kukurydzę i chwilkę dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Smacznego!
Wersja z serem dla Taty |
Wersja bez sera dla starszego dziecka |
Poszukuje jakiś ciekawych i łatwych przepisów, bo akurat w tej kwestii zawsze panuje u mnie pustka :)
OdpowiedzUsuńA ten jest prosty i wygląda bardzo smacznie :)
Lubię takie meksykańskie akcenty - połączenie kukurydzy, czerwonej fasoli i mięsa :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię pikantne przyprawy, doprawiłabym bardziej ale dzieci by nie zjadły :)
UsuńWygląda przepysznie i pewnie tak smakuje. Uwielbiam takie proste i szybkie dania :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis :) świetny blog pozdrawiam ps: kocham jeść :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńWygląda smakowicie mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa początku wygląda na to, że mnóstwo składników jest do dodania. A po wczytaniu się okazuje się, że to tylko przyprawy, a pracy jest mało. Chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię proste potrawy a tu większość składników to przyprawy :)
Usuń