Mleko kokosowe
Po udanej produkcji mleka owsianego, za którym dzieci przepadają, postanowiłam zrobić domowe mleko kokosowe. Mleko kokosowe w puszce kupiłam tylko raz i po przeczytaniu składu postanowiłam, że nigdy więcej. Domowe mleko kokosowe jest zdrowe i smaczne, trzeba tylko pamiętać by wybierać jak najzdrowsze wiórki, najlepiej eko, bez dodatków.
200 g. wiórek kokosowych
2 litry ciepłej wody
Wodę zagotować i przestudzić, aby nie była gorąca tylko ciepła. Wiórki wsypać do naczynia, zalać połową ciepłej wody i odstawić na ok godzinę, aby wiórki nasiąkły. Po tym czasie całość przelać do blendera i miksować przez dłuższą chwilkę, a następnie odcedzić na gęstym sitku.
Odciśnięte wiórki przełożyć z powrotem do blendera, zalać resztą ciepłej wody i ponownie miksować. Następnie wiórki odcedzić.
Gotowe mleko można użyć do deserów, ciast, kawy, można je przechowywać w lodówce przez ok. 2-3 dni. Po jakimś czasie mleko się rozwarstwia, ale wystarczy zamieszać łyżeczką, aby znów miało jednolitą konsystencję.
200 g. wiórek kokosowych
2 litry ciepłej wody
Wodę zagotować i przestudzić, aby nie była gorąca tylko ciepła. Wiórki wsypać do naczynia, zalać połową ciepłej wody i odstawić na ok godzinę, aby wiórki nasiąkły. Po tym czasie całość przelać do blendera i miksować przez dłuższą chwilkę, a następnie odcedzić na gęstym sitku.
Odciśnięte wiórki przełożyć z powrotem do blendera, zalać resztą ciepłej wody i ponownie miksować. Następnie wiórki odcedzić.
Gotowe mleko można użyć do deserów, ciast, kawy, można je przechowywać w lodówce przez ok. 2-3 dni. Po jakimś czasie mleko się rozwarstwia, ale wystarczy zamieszać łyżeczką, aby znów miało jednolitą konsystencję.
na pewno wybrobuje, bo faktycznie sklad mleka kokosowego ze sklepu daje duzo do myslenia ! :)
OdpowiedzUsuńDomowe jest o wiele zdrowsze, ale trzeba tez patrzeć na skład wiórek, bo tam też różnie może być z dodatkami i ulepszaczami :)
Usuń