Muffinki z jeżynami
Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu to najlepsze są muffinki. Dziś klasyczne, jasne, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego. Z pysznymi jeżynami, ale równie dobrze można dodać do nich inne sezonowe owoce. Smakują rewelacyjnie!
Składniki suche:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru
Składniki mokre:
2 żółtka
1 szklanka domowego mleka kokosowego
1/2 szklanki oleju
jeżyny
Wymieszać składniki suche, potem mokre. Połączyć niezbyt dokładnie.
Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, do każdej muffinki włożyć jeżynę albo dwie. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
*można użyć zwykłego mleka lub wody, jeśli mleko kokosowe to tylko domowe, z puszki jest za gęste.
Składniki suche:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru
Składniki mokre:
2 żółtka
1 szklanka domowego mleka kokosowego
1/2 szklanki oleju
jeżyny
Wymieszać składniki suche, potem mokre. Połączyć niezbyt dokładnie.
Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, do każdej muffinki włożyć jeżynę albo dwie. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
*można użyć zwykłego mleka lub wody, jeśli mleko kokosowe to tylko domowe, z puszki jest za gęste.
Wspaniałe świeże jeżyny |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz