Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Dzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka.
pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy)
pół kg łopatki wieprzowej
pół cebuli
kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z rosołu z królika)
puszka pokrojonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku
kawałek żółtego sera
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć.
Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone.
Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował.
Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut w 180 stopniach.
pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy)
pół kg łopatki wieprzowej
pół cebuli
kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z rosołu z królika)
puszka pokrojonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku
kawałek żółtego sera
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć.
Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone.
Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował.
Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Jeszcze surowe mięsko, przed nałożeniem sosu i serka |
Część bez sera dla naszego alergika |
Porcja dla młodszego dziecka |
Porcja dla starszego dziecka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz