Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne
Moje dzieci bardzo lubią kotlety mielone, za rybami zaś nie przepadają. Postanowiłam zrobić więc takie rybne mielone i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Odtąd przynajmniej raz w tygodniu takie kotlety u nas goszczą. Zapraszamy do spróbowania!
kilka mrożonych filetów rybnych ( np. z dorsza lub miruny)
pęczek koperku świeżego lub mrożonego
pół cebuli
bułka tarta
1 żółtko
olej
sól
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Filety rybne rozmrozić, pokroić w wąskie paski i zmielić w maszynce do mięsa.
Do zmielonych filetów dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę (można je również zmielić razem z rybą). Dodać żółtko,bułkę tartą i sól, wyrobić masę, w razie potrzeby doprawić do smaku .
Formować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je z obu stron na patelni.
Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub ogórkami kiszonymi.
kilka mrożonych filetów rybnych ( np. z dorsza lub miruny)
pęczek koperku świeżego lub mrożonego
pół cebuli
bułka tarta
1 żółtko
olej
sól
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Filety rybne rozmrozić, pokroić w wąskie paski i zmielić w maszynce do mięsa.
Do zmielonych filetów dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę (można je również zmielić razem z rybą). Dodać żółtko,bułkę tartą i sól, wyrobić masę, w razie potrzeby doprawić do smaku .
Formować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je z obu stron na patelni.
Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub ogórkami kiszonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz