Piątkowe Inspiracje - Krupnik odchudzony
Nasza dzisiejsza propozycja to krupnik na wywarze warzywnym. Zwykle robię krupnik na skrzydełkach lub udkach z kurczaka, tym razem postanowiłam użyć włoszczyzny do wywaru. Stąd nazwa "odchudzony". Wyszedł pyszny, bardzo smaczny i sycący.
2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
pół selera
kawałek pora
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 liście selera
natka pietruszki
sól
pieprz czarny
Warzywa pokroić w kostkę,wrzucić do wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz liście z selera. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Ugotowaną kaszę dodać do wywaru warzywnego, pogotować przez chwilę, wyjąć liście z selera. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką z pietruszki.
2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
pół selera
kawałek pora
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 liście selera
natka pietruszki
sól
pieprz czarny
Warzywa pokroić w kostkę,wrzucić do wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz liście z selera. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Ugotowaną kaszę dodać do wywaru warzywnego, pogotować przez chwilę, wyjąć liście z selera. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz