Pieczone udka z miodem
Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Pieczone udka z dodatkiem ulubionych przypraw i miodu, który nadaje charakterystycznego smaczku i powoduje, że skórka bardzo fajnie się rumieni. Robi się je bardzo szybko, wystarczy włożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec.
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki gorczycy białej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki chili - dałam trochę mniej
Udka umyć i osuszyć. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi udka. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Rano wyjąć mięso z lodówki, polać obficie miodem i włożyć jeszcze na godzinę lub dwie do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, piec ok. godziny - półtorej w 180 stopniach.
Pięknie wypieczone udka z rumianą skórką |
Dodatek miodu sprawia, że skórka jest fajnie podpieczona i rumiana |
U nas z ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz