Pierś z kurczaka w sosie cukiniowo - brzoskwiniowym
Moje towarzystwo nie przepada za cukinią więc staram się ją przemycać w różnorodny sposób najczęściej tak, aby nie było widać, że to jest cukinia. Dzisiaj padło na kurczaka w sosie cukiniowym z dodatkiem brzoskwini. Sos wyszedł pyszny i nikt się nie zorientował, że to była cukinia :)
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka brzoskwiń
1 czerwona cebula
kilka ząbków czosnku
1/2 dużej cukinii
olej
natka pietruszki
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki gorczycy białej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, a następnie natrzeć nimi kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinę.
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek i pokroić w kostkę. Udusić do miękkości na łyżce oleju pod przykryciem. Następnie rozetrzeć cukinię tłuczkiem do ziemniaków (o ile sama się nie rozpadła), aby miała w miarę jednolitą konsystencję.
Cebulę i czosnek pokroić w piórka i krótko podsmażyć na patelni. Dodać do nich pierś z kurczaka i smażyć, aż pierś będzie biała.
Brzoskwinie pokroić na kawałki. Do podsmażonej piersi dodać brzoskwinie i sos cukiniowy. Podlać sokiem z brzoskwiń i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub makaronem.
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka brzoskwiń
1 czerwona cebula
kilka ząbków czosnku
1/2 dużej cukinii
olej
natka pietruszki
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki gorczycy białej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, a następnie natrzeć nimi kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinę.
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek i pokroić w kostkę. Udusić do miękkości na łyżce oleju pod przykryciem. Następnie rozetrzeć cukinię tłuczkiem do ziemniaków (o ile sama się nie rozpadła), aby miała w miarę jednolitą konsystencję.
Cebulę i czosnek pokroić w piórka i krótko podsmażyć na patelni. Dodać do nich pierś z kurczaka i smażyć, aż pierś będzie biała.
Brzoskwinie pokroić na kawałki. Do podsmażonej piersi dodać brzoskwinie i sos cukiniowy. Podlać sokiem z brzoskwiń i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz