Pizza wiejska
Wszyscy bardzo lubimy pizzę, domowa jest oczywiście najlepsza, każdy dodaje te składniki, które lubi najbardziej. Dzisiejsza wersja powstała dość spontanicznie z produktów, które aktualnie były w lodówce. A wiejska, bo akurat mieliśmy swojskie ogórki kiszone, kiełbasę wiejską i mnóstwo cebuli.
Ciasto:
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki żytniej razowej
2 dag. drożdży
szczypta soli
Sos:
2 łyżki keczupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
bazylia świeża lub suszona
szczypta soli
Dodatkowo:
pętko kiełbasy cienkiej, np. wiejskiej (pokrojone w kostkę)
3 ogórki kiszone (pokrojone w półplasterki)
1-2 cebule (pokrojone w piórka i uduszone na oleju)
3 suszone pomidory (pokrojone w paski)
kilka plasterków szynki
żółty ser
Przygotować rozczyn - drożdże zasypać cukrem, a potem rozmieszać z ciepłą wodą.
Przygotować sos - wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można dodać więcej czosnku lub bazylii, w zależności od upodobań.
Mąkę przesiać, dodać do niej mąkę żytnią, sól, rozczyn i olej. Zagnieść i przez chwilkę wyrabiać.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Po tym czasie ponownie wyrobić.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wtedy ciasto nie będzie przywierać do blachy i prościej je będzie pokroić). Gotowe ciasto wyłożyć na blachę, uformować koło lub kwadrat, posmarować sosem pomidorowym i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni).
Po 5 minutach ciasto wyjąć, ułożyć na nim plastry szynki, kiełbasę cienką, ogórki kiszone, suszone pomidory, cebulę (jeśli jest podsmażona należy ją przed wyłożeniem na pizzę odsączyć z nadmiaru oleju). Piec ok. 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.
*ser można wyłożyć od razu, ale my nie lubimy spieczonego sera dlatego dajemy go na sam koniec.
Ciasto:
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki żytniej razowej
2 dag. drożdży
szczypta soli
Sos:
2 łyżki keczupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
bazylia świeża lub suszona
szczypta soli
Dodatkowo:
pętko kiełbasy cienkiej, np. wiejskiej (pokrojone w kostkę)
3 ogórki kiszone (pokrojone w półplasterki)
1-2 cebule (pokrojone w piórka i uduszone na oleju)
3 suszone pomidory (pokrojone w paski)
kilka plasterków szynki
żółty ser
Przygotować rozczyn - drożdże zasypać cukrem, a potem rozmieszać z ciepłą wodą.
Przygotować sos - wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można dodać więcej czosnku lub bazylii, w zależności od upodobań.
Mąkę przesiać, dodać do niej mąkę żytnią, sól, rozczyn i olej. Zagnieść i przez chwilkę wyrabiać.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Po tym czasie ponownie wyrobić.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wtedy ciasto nie będzie przywierać do blachy i prościej je będzie pokroić). Gotowe ciasto wyłożyć na blachę, uformować koło lub kwadrat, posmarować sosem pomidorowym i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni).
Po 5 minutach ciasto wyjąć, ułożyć na nim plastry szynki, kiełbasę cienką, ogórki kiszone, suszone pomidory, cebulę (jeśli jest podsmażona należy ją przed wyłożeniem na pizzę odsączyć z nadmiaru oleju). Piec ok. 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.
*ser można wyłożyć od razu, ale my nie lubimy spieczonego sera dlatego dajemy go na sam koniec.
Nasza pizza w kształcie prostokąta częściowo bez sera |
Porcja dla naszego alergika - ciasto bez mleka i wierzch bez sera. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz