Pyzy z mięsem

Pyzy najbardziej lubią dzieci - te świeże prosto z garnka, gorące i te odsmażane na patelni, pokrojone na połowę, aby miały fajną, chrupiącą skórkę. Najczęściej robię pyzy tylko na gotowanych ziemniakach, bo po prostu robi się je szybciej. A do nadzienia zwykle używam mięska gotowanego drobiowego (pozostałego z rosołu),  czasem mieszam z mieloną łopatką wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam.


1 kg. ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
kawałek ugotowanego mięsa (u mnie 2 pieczone udka)
pół cebuli
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz


Ziemniaki ugotować, rozgnieść przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać mąki i wyrobić ciasto.

Mięso ugotowane lub upieczone zemleć w maszynce do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Z ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki, spłaszczając kulkę na dłoni nakładać farsz do środka i sklejać.

Układać na podsypanym mąką blacie. Pyzy wkładać do wrzącej, osolonej wody i chwile pogotować.

Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, wyłożyć na talerz i polać skwarkami lub podsmażonym boczkiem z cebulą.





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger