Sezamowiec
Nasza propozycja pysznego ciasta na niedzielę, ale nie tylko. Dla wielbicieli sezamków, z masą karmelowo-chałwową. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki ładnie się "przegryzą" a blaty ciasta skruszeją. Wbrew pozorom to nie jest ciasto bardzo czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 3 godzin (z tym, że placki piekłam oddzielnie). Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne!
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Masa na 1 placek:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 słoik dżemu np. śliwkowego
1 paczka wiórków kokosowych ( u mnie 90 g.)
Masa na 2 placek:
1/4 kostki margaryny
2 duże łyżki miodu (np. gryczanego)
1/5 szklanki cukru
3/4 szklanki sezamu
Masa chałwowo - karmelowa:
3/4 kostki margaryny
15 dag chałwy
1/5 szklanki cukru
Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę, posiekać dokładnie, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części.
1 placek - jedną część ciasta posmarować dżemem. Ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier ciągle ubijając. Gdy piana będzie już sztywna wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Gotową pianę z wiórkami wyłożyć na dżem. Piec ok 20-30 minut w 180 stopniach - aż masa z wiórkami będzie podpieczona.
2 placek - drugą część ciasta wyłożyć na blachę. Sezam przyrumienić na suchej patelni. Resztę składników, czyli margarynę, miód i cukier zagotować. Dodać do tego przyrumieniony sezam i gorącą masę wyłożyć na ciasto. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, aż warstwa sezamowa będzie szklista.
Przygotować masę karmelowo-chałwową: margarynę, chałwę i cukier rozpuścić, ale nie gotować, masa ma być gorąca i jednolita. Następnie masę wystudzić - podczas stygnięcia będzie gęstnieć. Jak już będzie dość gęsta przełożyć nią obydwa placki. Placek kokosowy na dole - masa karmelowo-chałwowa - placek sezamowy. Przechowywać w lodówce.
*jeśli zbyt mocno przypieczemy placek sezamowy i sezam będzie twardy po wystudzeniu, możemy placek sezamowy dać na spód, a na wierzch placek kokosowy. Pod wpływem masy karmelowo-chałwowej sezam zmięknie.
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Masa na 1 placek:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 słoik dżemu np. śliwkowego
1 paczka wiórków kokosowych ( u mnie 90 g.)
Masa na 2 placek:
1/4 kostki margaryny
2 duże łyżki miodu (np. gryczanego)
1/5 szklanki cukru
3/4 szklanki sezamu
Masa chałwowo - karmelowa:
3/4 kostki margaryny
15 dag chałwy
1/5 szklanki cukru
Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę, posiekać dokładnie, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części.
1 placek - jedną część ciasta posmarować dżemem. Ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier ciągle ubijając. Gdy piana będzie już sztywna wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Gotową pianę z wiórkami wyłożyć na dżem. Piec ok 20-30 minut w 180 stopniach - aż masa z wiórkami będzie podpieczona.
2 placek - drugą część ciasta wyłożyć na blachę. Sezam przyrumienić na suchej patelni. Resztę składników, czyli margarynę, miód i cukier zagotować. Dodać do tego przyrumieniony sezam i gorącą masę wyłożyć na ciasto. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, aż warstwa sezamowa będzie szklista.
Przygotować masę karmelowo-chałwową: margarynę, chałwę i cukier rozpuścić, ale nie gotować, masa ma być gorąca i jednolita. Następnie masę wystudzić - podczas stygnięcia będzie gęstnieć. Jak już będzie dość gęsta przełożyć nią obydwa placki. Placek kokosowy na dole - masa karmelowo-chałwowa - placek sezamowy. Przechowywać w lodówce.
*jeśli zbyt mocno przypieczemy placek sezamowy i sezam będzie twardy po wystudzeniu, możemy placek sezamowy dać na spód, a na wierzch placek kokosowy. Pod wpływem masy karmelowo-chałwowej sezam zmięknie.
Z pyszną kawusią produkcji Tatowej :) |
i ciasteczko i kawusia pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :)
UsuńBardzo fajnie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńA smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńCzytam poszczególne składniki na to ciasto i od razu pomyślałam " Kurczę, ale to dobre" :D Pycha!
OdpowiedzUsuńTo nasz ostatni hit! Bardzo wszystkim smakuje :)
UsuńObłędne! :)
OdpowiedzUsuńO tak!!!
Usuń