Sos beszamelowy na mleku owsianym
Uwielbiam sos beszamelowy, a najbardziej chyba smak gałki muszkatołowej. Dzisiejsza wersja przygotowana na mleku owsianym w niczym nie odbiega w smaku od wersji tradycyjnej. Zachęcam bardzo do spróbowania!
3 łyżki margaryny bezmlecznej
1 łyżka mąki
1,5 szklanki mleka owsianego (najlepiej domowego, przepis tutaj)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Margarynę rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć przez chwilę, aż mąka straci swój surowy smak.
Następnie na patelnię wlać mleko owsiane, rozmieszać dokładnie, aby nie było grudek i przez chwilę pogotować. Na koniec dodać sól, pieprz i gałkę. Gorącym sosem beszamelowym zalać np. makaronową zapiekankę lub kalafiora.
3 łyżki margaryny bezmlecznej
1 łyżka mąki
1,5 szklanki mleka owsianego (najlepiej domowego, przepis tutaj)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Margarynę rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć przez chwilę, aż mąka straci swój surowy smak.
Następnie na patelnię wlać mleko owsiane, rozmieszać dokładnie, aby nie było grudek i przez chwilę pogotować. Na koniec dodać sól, pieprz i gałkę. Gorącym sosem beszamelowym zalać np. makaronową zapiekankę lub kalafiora.
Z mąki i margaryny robimy zasmażkę |
Dolewamy mleko i mieszamy, aby nie było grudek |
Doprawiamy przyprawami |
Nasza propozycja podania - kalafior z sosem beszamelowym przed włożeniem do piekarnika |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz