Sos beszamelowy na mleku owsianym

Uwielbiam sos beszamelowy, a najbardziej chyba smak gałki muszkatołowej. Dzisiejsza wersja przygotowana na mleku owsianym w niczym nie odbiega w smaku od wersji tradycyjnej. Zachęcam bardzo do spróbowania!


3 łyżki margaryny bezmlecznej
1 łyżka mąki
1,5 szklanki mleka owsianego (najlepiej domowego, przepis tutaj)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Margarynę rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć przez chwilę, aż mąka straci swój surowy smak.

Następnie na patelnię wlać mleko owsiane, rozmieszać dokładnie, aby nie było grudek i przez chwilę pogotować. Na koniec dodać sól, pieprz i gałkę. Gorącym sosem beszamelowym zalać np. makaronową zapiekankę lub kalafiora.

Z mąki i margaryny robimy zasmażkę

Dolewamy mleko i mieszamy, aby nie było grudek

Doprawiamy przyprawami

Nasza propozycja podania - kalafior z sosem beszamelowym przed włożeniem do piekarnika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger