Sos pieczarkowy
Świetny sosik, bez dodatku śmietany więc idealny dla naszego alergika. Generalnie nie podaję dzieciom grzybów ale staram się przygotowywać dania obiadowe w taki sposób, aby w razie potrzeby wszyscy mogli je zjeść. Sos robiłam specjalnie do papryki faszerowanej, ale z powodzeniem można go wykorzystać jako dodatek do różnych kotletów, mięsa pieczonego lub czegokolwiek chcemy.
0,5 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
trochę rosołu
2-3 łyżki mąki
sól
pieprz
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w grubsze plasterki. Podsmażyć cebulę na oleju, dodać pieczarki, lekko posolić i smażyć przez chwilę.
Jak już pieczarki będą podsmażone (nie za mocno) zalać je rosołem, posolić, dodać pieprzu do smaku.
Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i wlać do sosu, aby go zagęścić. Zagotować, w razie potrzeby doprawić do smaku. Posypać po wierzchu posiekanym koperkiem.
0,5 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
trochę rosołu
2-3 łyżki mąki
sól
pieprz
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w grubsze plasterki. Podsmażyć cebulę na oleju, dodać pieczarki, lekko posolić i smażyć przez chwilę.
Jak już pieczarki będą podsmażone (nie za mocno) zalać je rosołem, posolić, dodać pieprzu do smaku.
Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i wlać do sosu, aby go zagęścić. Zagotować, w razie potrzeby doprawić do smaku. Posypać po wierzchu posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz