Zupa kalafiorowa - krem - z grzankami
Dziś zapraszam na zupę kalafiorową, zupę krem, która bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze.
2 skrzydełka z kurczaka
2 litry wody
2 ziemniaki
1 pietruszka
1 cebula
1/2 selera
kawałek pora
1/2 dużego kalafiora
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
kilka kromek czerstwego chleba
1 łyżka oleju
Ziemniaki, pietruszkę, seler, pora i cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wyjąć z zupy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę warzyw zmiksować blenderem (można obrać skrzydełka i również je zblendować). Jeśli jest za mało wody trzeba troszkę dolać do właściwej konsystencji. Całość doprawić solą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, gałką i czosnkiem.
Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Prażyć grzanki, aż będą złociste. Zupę podawać gorącą z grzankami. Smacznego!
2 skrzydełka z kurczaka
2 litry wody
2 ziemniaki
1 pietruszka
1 cebula
1/2 selera
kawałek pora
1/2 dużego kalafiora
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
kilka kromek czerstwego chleba
1 łyżka oleju
Ziemniaki, pietruszkę, seler, pora i cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wyjąć z zupy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę warzyw zmiksować blenderem (można obrać skrzydełka i również je zblendować). Jeśli jest za mało wody trzeba troszkę dolać do właściwej konsystencji. Całość doprawić solą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, gałką i czosnkiem.
Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Prażyć grzanki, aż będą złociste. Zupę podawać gorącą z grzankami. Smacznego!
Kalafiorowa jest pyszna, a z chrupiącymi grzankami jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie grzanki to nie smakowałaby tak bardzo! :)
Usuń