Zupa kalafiorowa - krem - z grzankami

Dziś zapraszam na zupę kalafiorową, zupę krem, która bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze.


2 skrzydełka z kurczaka
2 litry wody
2 ziemniaki
1 pietruszka
1 cebula
1/2 selera
kawałek pora
1/2 dużego kalafiora
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
kilka kromek czerstwego chleba
1 łyżka oleju


Ziemniaki, pietruszkę, seler, pora i cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.

Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie.

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wyjąć z zupy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę warzyw zmiksować blenderem (można obrać skrzydełka i również je zblendować). Jeśli jest za mało wody trzeba troszkę dolać do właściwej konsystencji. Całość doprawić solą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, gałką i czosnkiem.

Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Prażyć grzanki, aż będą złociste. Zupę podawać gorącą z grzankami. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Kalafiorowa jest pyszna, a z chrupiącymi grzankami jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger