Budyń karmelowy

Miałam ochotę na szybki i prosty deser na bazie mleka. Wykorzystałam czas, kiedy starsze dziecko poszło do przedszkola i postanowiłam ugotować budyń. Domowy, delikatnie słodki, nie z torebki. Z dodatkiem posypki z prażonych orzechów. Pycha. Młodszemu dziecku tak bardzo posmakował, że mało zostało dla dla mnie :)

2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki cukru
kilka orzechów włoskich 



Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozpuścić w 1 szklance zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować.

Cukier rozpuścić na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Gdy utworzy się karmel wlać do gorącego mleka i mieszając cały czas rozpuścić karmel w mleku.

Następnie wlać zimne mleko z mąkami, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwilkę pogotować, zestawić z ognia. 

Orzechy posiekać, podprażyć na suchej patelni. Posypać orzechami budyń w pucharku. Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Uwielbiam karmel :) Muszę spróbować z mlekiem sojowym, może wyjdzie równie ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja następną wersję zrobię dla starszaka z mlekiem owsianym, żeby nie był poszkodowany :)

      Usuń
  2. Ale mi się budyniu teraz zachciało :) Tylko że musiałabym zastąpić mleko, cukier i mąkę pszenną innymi składnikami, by móc to w ogóle zjeść :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko zamień na domowe mleko owsiane bądź inne roślinne, w ostateczności na wodę, cukier na daktyle lub miód, mąkę pszenną sobie daruj, podwój ilość mąki ziemniaczanej :) zamierzam zrobić drugą wersję w taki sposób

      Usuń
  3. domowy budyń to zawsze mega rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi smaku narobiłaś, karmel i orzeszki, .... :)
    Domowy budyń jest super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzeszki świetnie tu pasują, bez nich to nie byłoby to samo :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger