Ciastka jesienne róże
Pyszne i bardzo efektowne ciastka w kształcie róży. Były już muffinki szarlotkowe, dzisiaj również jesienna propozycja jabłkowa z nutką cynamonu. Przepis przyniósł nam Tata któregoś dnia po powrocie z pracy. I dziś od rana trwało przygotowywanie produktów i wstępna obróbka jabłek. W międzyczasie okazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka.
3 - 4 jabłka
2 opakowania ciasta francuskiego
dżem (np. z mirabelek)
cynamon
3 szklanki wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
cukier puder do posypania
Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki.
Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić.
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i rozwałkować, aby było jeszcze cieńsze. Pokroić nożem w paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek posmarować dżemem.
Na pasku posmarowanym dżemem ułożyć ostudzone półplasterki jabłek. Pasek zawinąć i zwijać razem z jabłkami nadając kształt róży.
Każdą różę włożyć do papilotki i foremki na mufinki. Wtedy róże będą miały ładny kształt.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach.
3 - 4 jabłka
2 opakowania ciasta francuskiego
dżem (np. z mirabelek)
cynamon
3 szklanki wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
cukier puder do posypania
Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki.
Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić.
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i rozwałkować, aby było jeszcze cieńsze. Pokroić nożem w paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek posmarować dżemem.
Na pasku posmarowanym dżemem ułożyć ostudzone półplasterki jabłek. Pasek zawinąć i zwijać razem z jabłkami nadając kształt róży.
Każdą różę włożyć do papilotki i foremki na mufinki. Wtedy róże będą miały ładny kształt.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach.
Każdy pasek posmarować dżemem |
Ułożyć jabłka... |
zawinąć pasek od dołu i zwinąć pasek nadając kształt róży |
Gotowe róże włożyć do foremek na muffinki |
Gotowe róże po wyjęciu z piekarnika |
Urocze! Muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńAle śliczne!
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńWyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy! i zachęcamy do spróbowania, są w gruncie rzeczy bardzo proste do zrobienia
Usuń