Gruszki zapiekane z serem i orzechami
Przystawka ta, lub deser jak kto woli powstała dość spontanicznie z produktów, które były akurat w lodówce. Gruszki w połączeniu z prażonymi orzechami i serem są niezwykle smaczne, maja lekko słonawy smak (fajnie komponowałby się ser wędzony). Dla mnie to takie wytrawne danie, zaostrzające apetyt.
2 twarde gruszki (u mnie konferencja)
2 łyżki prażonych orzechów włoskich
kilka plasterków żółtego sera (u mnie gouda, świetny byłby ser wędzony)
szczypta kardamonu
odrobina kremu czekoladowego (jeśli ktoś woli deser)
Orzechy posiekać i uprażyć na gorącej patelni.
Gruszki umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki obsypać delikatnie kardamonem, a w wydrążone miejsca nasypać prażonych orzechów. Przykryć plasterkami żółtego sera.
Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Podawać gorące. Smacznego!
2 twarde gruszki (u mnie konferencja)
2 łyżki prażonych orzechów włoskich
kilka plasterków żółtego sera (u mnie gouda, świetny byłby ser wędzony)
szczypta kardamonu
odrobina kremu czekoladowego (jeśli ktoś woli deser)
Orzechy posiekać i uprażyć na gorącej patelni.
Gruszki umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki obsypać delikatnie kardamonem, a w wydrążone miejsca nasypać prażonych orzechów. Przykryć plasterkami żółtego sera.
Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Podawać gorące. Smacznego!
Tutaj wersja deserowa, z czekoladą, równie smaczna |
Pyszna, upieczona gruszka z kawałkami orzechów i czekolady |
wyglądają nieziemsko! fajny dodatek do serów pleśniowych :)
OdpowiedzUsuń