Herbatka nagietkowa
Nasz kolejny sposób na wzmocnienie odporności - pyszna, delikatna herbatka z nagietka. Nagietek to bardzo silna roślinka, wystarczy raz ją posiać w ogródku i co roku kwiatki będą rosły i kwitły. Nagietek to naturalny antybiotyk, który niszczy bakterie, wirusy, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność nie powodując skutków ubocznych. Warto ją popijać, na pewno nam nie zaszkodzi.
1 łyżeczka płatków nagietka (albo 3 zasuszone kwiatki)
miód do posłodzenia (u mnie miód z mlecza)
Nagietek wsypać do szklanki, zalać wrzącą wodą i poczekać aż się zaparzy. Można ją przecedzić, aby płatki nie pływały (jeśli nam to przeszkadza). Można też posłodzić miodem do smaku. Pić ciepłą herbatkę najlepiej rano i w ciągu dnia.
1 łyżeczka płatków nagietka (albo 3 zasuszone kwiatki)
miód do posłodzenia (u mnie miód z mlecza)
Nagietek wsypać do szklanki, zalać wrzącą wodą i poczekać aż się zaparzy. Można ją przecedzić, aby płatki nie pływały (jeśli nam to przeszkadza). Można też posłodzić miodem do smaku. Pić ciepłą herbatkę najlepiej rano i w ciągu dnia.
Takie kwiatki rosły u mamy w ogrodzie |
I te same pływają u mnie w herbatce :) |
Picie herbaty z miodem to duży błąd żywieniowy.
OdpowiedzUsuńMiód to nie produkt spożywczy tylko lek, a leki należy wiedzieć jak stosować.
Miód 'surowy' przyczynia się do zaflegmienia organizmu.
Miód należy zawsze zagotować w celu pozbycia się groźnego dla organizmu śluzu, który systematycznie gromadzony przyczynia się do poważnych chorób układu oddechowego, osłabia serce i niszczy układ nerwowy.
Miód jest śluzotwórczy jasne, natomiast nie dodaję go dużo, łyżeczka nie zaszkodzi, gdybym wlewała litr miodu do wywaru z nagietka robiąc syrop to z pewnością polecałabym gotowanie, aby był lżejszy dla organizmu.
Usuń