Kapuśniak na wędzonym żeberku
Zaczyna się robić chłodniej więc trzeba się skutecznie rozgrzewać. Dla mnie takim najprostszym sposobem jest zjedzenie gorącej zupy. Staram się, by zupa była w domu codziennie. Jest dobra nie tylko na obiad, ale i na podwieczorek, czasem dla Taty na śniadanie przed wyjściem do pracy.
1 duże wędzone żeberko
1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
4 ziemniaki
1 cebula
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
czosnek
kminek mielony
liść laurowy
ziele angielskie
Żeberko umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i zagotować.
Kapustę opłukać dokładnie, posiekać na drobno i wrzucić do gotującego się żeberka.
Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się kapusty. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do niej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, podusić chwilkę i dorzucić do kapuśniaku.
Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, czosnkiem i kminkiem do smaku. Żeberko można obrać z kości i mięsko wrzucić do zupy. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!
1 duże wędzone żeberko
1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
4 ziemniaki
1 cebula
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
czosnek
kminek mielony
liść laurowy
ziele angielskie
Żeberko umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i zagotować.
Kapustę opłukać dokładnie, posiekać na drobno i wrzucić do gotującego się żeberka.
Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się kapusty. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do niej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, podusić chwilkę i dorzucić do kapuśniaku.
Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, czosnkiem i kminkiem do smaku. Żeberko można obrać z kości i mięsko wrzucić do zupy. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Kocham kapuśniak, ale jeszcze nigdy nie próbowałam na żeberku! Wygląda przepysznie! Jak długo trwa przyrządzenie takiej zupki?
OdpowiedzUsuńOkoło godziny gotowałam sam wywar z żeberka, potem gotujemy na wolnym ogniu kapustę i warzywa aż zmiękną, jak już są miękkie to doprawiamy do smaku. Mniej więcej 2-3 godziny
UsuńKapuśniaczek na jesień jest dobry, ale tego żeberka u siebie to raczej nie uwzględnię;).
OdpowiedzUsuńHaha :) to żeberko ze zdjęcia można spokojnie wyjąć, na nim ugotować sam wywar, zupka jest wtedy smaczniejsza i taka aromatyczna, szczególnie na drugi dzień
Usuńnooo! prawdziwa kwaśnica na wędzonce!
OdpowiedzUsuńMi to najbardziej smakuje kolejnego dnia jak smaki się przegryzą. Wtedy sama potrafię zjeść pół garnka na raz :)
Usuń