Kurczak w sosie pomidorowym z curry
Nasze kolejne danie obiadowe to pyszny kurczak w sosie pomidorowym z curry. W zasadzie kawałki kurczaka, bo użyłam udek, można z powodzeniem użyć piersi z kurczaka, ale wydaje mi się, że udka są smaczniejsze i bardziej soczyste. Bardzo smaczne, dodatek curry powoduje, że smak pomidorów zostaje lekko przełamany orientalną nutą. Można pokusić się o dodanie odrobiny chili lub kolendry - to już kwesta gustu. Nam bardzo posmakował sos pomidorowy z curry.
4 udka z kurczaka
Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki keczupu
3 łyżki oleju
3 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
Składniki sosu wymieszać i odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Udka z kurczaka podzielić na mniejsze części (na pół), zalać sosem i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Następnego dnia wyłożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 1 - 1,5 godz. w 180 stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus.
4 udka z kurczaka
Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki keczupu
3 łyżki oleju
3 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
Składniki sosu wymieszać i odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Udka z kurczaka podzielić na mniejsze części (na pół), zalać sosem i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Następnego dnia wyłożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 1 - 1,5 godz. w 180 stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus.
Kurczak w sosie pomidorowym z curry zamarynowany, przed włożeniem do piekarnika |
Nasza propozycja podania - z ziemniakami i ogórkami po żydowsku |
Pysznie podpieczona skórka i delikatny, rozpływający się w ustach środek |
o matko jak to pysznie wygląda :P
OdpowiedzUsuńSmakuje też przepysznie, zwłaszcza jak się całą noc marynuje w lodówce
UsuńWygląda smakowicie !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa akurat mięsa nie jem, ale pomysł na sos pomidorowy z curry pewnie kiedyś wykorzystam <|:^)
OdpowiedzUsuńTen sos jest bardzo smaczny, następnym razem dodam do niego tłuczonej kolendry, będzie bardziej orientalny
UsuńPysznie i aromatycznie :) Podoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuńZapraszam też do spróbowania innych :)
Usuń