Muffinki czekoladowe
Często robimy muffinki, są świetne jako przekąska do kawy albo herbaty, robi się je bardzo szybko i można urozmaicać ich smak różnymi dodatkami. Dzisiaj ulubione muffinki Taty - muffinki czekoladowe. Z kawałkami czekolady, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego. Zapraszam do spróbowania!
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki dobrego kakao
1 żółtko
1/3 szklanki oleju
1 szklanka domowego mleka kokosowego
kilka kostek czekolady (opcjonalnie)
Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie.
Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do niektórych muffinek można włożyć po kawałku czekolady. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki dobrego kakao
1 żółtko
1/3 szklanki oleju
1 szklanka domowego mleka kokosowego
kilka kostek czekolady (opcjonalnie)
Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie.
Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do niektórych muffinek można włożyć po kawałku czekolady. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
Muffinka bez czekolady dla starszego dziecka |
Bardzo ładnie wyglądają. A przepis wygląda na prosty, czyli taki jak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńProsty i szybki, też takie lubię najbardziej :)
Usuńpyyyyycha :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńA czym można zastąpić mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńZwykłym mlekiem - jeśli ktoś nie ma uczulenia lub po prostu wodą. Z mlekiem owsianym jeszcze nie próbowałam, a sojowego nie używam
Usuń